Zdravý životní styl – zní to dobře, co ale všechno zahrnuje?

24.11.2013 16:13

1) Pravidelný režim - rozdělíme spravedlivým dílem mezi pracovní aktivity a odpočinek.

2) Strava- rozhodně by měla být pestrá (tedy ochutnat vše, ale ničeho se nepřejíst). Znamená to však i pestrost v úpravě pokrmů, tedy i různé formy tepelné úpravy. Zde platí, že čím kratší tepelná úprava, tím je šetrnější (ovšem při dodržení potřebné doby k dokončení úpravy, nedovařený či nedopečený pokrm může být nebezpečný). Dále pak skladba potravin a pokrmů, kterou bychom měli upravit podle toho, jaká rizika onemocnění máme (vysoký krevní tlak, či zvýšený cholesterol v rodině).

Mezi základní složky zdravé stravy patří zelenina, ovoce, zakysané mléčné výrobky, celozrnné pečivo, rostlinné tuky a libové maso – inspirací při sestavování jídelníčku Vám může být pyramida zdravé výživy.

3) Pitný režim - během dne bychom měli optimálně vypít dostatečné množství nápojů – podle Vaší konkrétní potřeby v rozmezí 2,5 – 3 l. Zní to jako ohromné množství, ale to je optimum, které naše tělo pro fungování potřebuje. Druhy nápojů vybíráme podle osobní chuti a také sportovních aktivit. Přednost bychom však měli dávat nápojům s nízkým obsahem energie. Dávejte si pozor, zejména při některých onemocněních, na obsah sodíku, barviv  a samozřejmě bez alkoholu.

4) Pohyb - a to nejlépe pravidelně a pokud možno každý den. Jen tak si lze nejlépe udržet tělo v kondici. Pohyb přispívá k posilování imunitního i kardiovaskulárního systému, pomáhá udržovat v rovnováze energetický příjem a výdej, formuje postavu a odbourává stres. Nejlepší je pro Vás takový pohyb, který kompenzuje Vaše běžné jednostranné zatížení (a opravdu doporučit lze zejména ty nejdostupnější formy pohybu - procházky, plavání a jízdu na kole).

5) Ochranné prvky - jimiž máme na mysli vitamíny a minerální látky, které jsou nepostradatelnou součástí výživy. Jejich potřebné množství si zajistíme konzumací pestré stravy s dostatečným množstvím zeleniny a ovoce. Do této skupiny lze řadit i probiotika a prebiotika, tedy směsi živých bakterií a vlákniny. Jsou vhodné a nezbytné pro zdravou funkci zažívacího traktu a snižují riziko zánětlivých i nádorových onemocnění střeva.