Tuky v naší výživě

05.05.2015 21:21

Jak je to s tuky?

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace převážně špatných tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Hlavní složkou tuků je glycerol a mastné kyseliny, které se dělí na několik skupin s odlišným působením na některé rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění

* DOBRÉ TUKY – pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, a pokud ve stravě nahradí nasycené mastné kyseliny, mohou hladinu cholesterolu i snížit, obsahují je převážně: olivový olej, lískové ořechy, mandle, losos, makrela, řepkový olej, kvalitní margaríny aj.

* ŠPATNÉ TUKY - zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, obsahují je převážně: tučná masa, paštiky, tučné uzeniny, tučné mléčné výrobky, máslo, kokosový a palmojádrový tuk, ztužené polevy, méně kvalitní "čokoládové" cukrovinky, náhražky čokolád, smažené výrobky, trvanlivé pečivo, dorty aj.