Jak se správně učit

05.01.2014 13:20

Začíná nový rok.

My ve škole se sice více řídíme rokem školním, ale i ten kalendářní je pro nás určitým předělem. Po vánočních prázdninách totiž nastává "období teroru", protože ve velice krátkém čase musíme stihnout uzavřít pololetní klasifikaci. Žáky tedy čekají pololetní prověrky a kompozice, hodnocení i sebehodnocení. Rychle ubývají dny, kdy si ještě mohou svou pololetní bilanci vylepšit.

Přináším Vám tedy několik rad, jak se právně učit, abyste v pololetí dopadli co nejlépe!

  1. Učte se v místnosti, kde je co nejméně předmětů - když jste v místnosti, kde máte plyšáky, televizi a podobná věci se necháte snadno rozptýlit.
  1. Při učení nemějte zapnutý notebook, televizi ani rádio. Pokud chcete ale hudbu poslouchat, tak hodně potichu a nejlepší je hudba, kde se nezpívá (slova vás při učení budou mást).
  1. Musíte mít pozitivní motivaci - což znamená, že si nesmíte říkat „To mi nejde“, „To mě nebaví!“ Akorát si to tím znechutíte a nic se nenaučíte.
  1. Učte se s dostatečným předstihem (alespoň několik dnů před důležitou písemkou), protože informace se vám do paměti musí "vrýt".
  1. Neučte se části, které již umíte, ale tyhle části právě přeskakujte. Např. když se učíte slovíčka do angličtiny, tak si dělejte tečku u těch, která již umíte, a snažte se naučit zbytek
  1. Příliš nezatěžujte mozeček, takže se neučte x hodin v kuse, ale vždycky jen chvíli.
  1. Neučte se po sobě předměty stejného charakteru (jako je dějepis, čeština, občanka, apod.), ale střídejte to. Učte se třeba nejdřív slovíčka pak spočítejte matiku, udělejte úkol do informatiky, pak dějepis apod.
  1. Při učení zapojte co nejvíce smyslů:
    ZRAK - barevně si podtrhávejte důležité části textu, nadpisy si kroužkujte apod.

            HMAT - Pište si vlastními slovy naučené věci.

            SLUCH - Říkejte si pro sebe nahlas naučené věci.

  1. Důležité je také rozumět tomu, co se učíte. Nechte si učivo, kterému nerozumíte, vysvětlit učitelem nebo spolužákem, případně si pojmy vyhledejte na internetu.
  1. Když se učíte, nepročítejte si text za sebou víc než 3x, protože vám klesne pozornost a stejně nevnímáte, co čtete.
  1. Učivo si dělte do částí. Třeba když se chcete naučit 4 stránky, rozdělte si to na učivo těžší a lehčí nebo podle kapitol apod.
  1. Nenechávejte si ty těžké části nakonec.
  1. Učit byste se měli pravidelně ve stejný nebo podobný čas.