Běhání, běhání, to nám nudu zahání!

28.09.2014 19:04

Běhání, běhání, to nám nudu zahání!

Běhání je po běžné chůzi druhým nejpřirozenějším pohybem, v poslední době se stává velmi populárním. Právě podzim je pro tento sport jako stvořený. Už pominula letní vedra (těch jsme si mimochodem letos moc neužili) a ještě nám nehrozí zimní "břečky" a náledí.

Běh má totiž velmi mnoho příznivých zdravotních účinků, posiluje váš oběhový systém, zlepší funkci srdce i plic. Běh v lese příjemnou krajinou vás zbaví stresu, a když překonáte prvotní námahu spojenou s běháním, poznáte ty pravé pozitivní účinky této aerobní aktivity. Běhat lze ve městě i v přírodě, městském parku i v horských kopcích, navíc nepotřebujete žádné zvláštní vybavení, kromě kvalitní běžecké obuvi, které je však naštěstí všude v obchodech dostatek. Běhat můžete různými způsoby. Běh s vyšší intenzitou, sprint na krátké vzdálenosti, nebo běh s nižší frekvencí vhodný pro spalování tuku.

Jak začít běhat. Pokud začínáte, zkuste zpočátku zvolit mírný poklus střídavě se svižnou chůzí. Po několika trénincích si bude tělo postupně zvykat na zátěž,
a tak můžete přidat na rychlosti běhu i délce tréninku. Netrénujte nadoraz, nechte tomu volný průběh, je však potřeba běhat pravidelně, alespoň 4krát týdně.

Běh je součástí přípravy i v ostatních sportech. Chcete-li dobře hrát fotbal, tenis nebo basketbal, musíte umět dobře běhat. Každopádně zdravému mladému člověku přinese kondiční běh jenom samá pozitiva.

Pro kondici běhejte alespoň 30 minut, intenzitu běhu zvolte tak, abyste byli schopni při výkonu hovořit s druhou osobou. Před započetím tréninku nezapomínejte na lehké rozcvičení, stejně tak dodržujte i pár minut na uklidnění organismu po běhu.

 

(https://www.fitvit.cz/clanek/behani-pro-zdravi)